Od nápadu k tabletce aneb Jak vypadá vývoj doplňků stravy?
Na začátku je nápad, pak přijde na řadu věda, následně sofistikované stroje a také ověřování a registrace. Výsledkem je doplněk stravy, se kterým se setkáte v obchodě a který dobře znáte. S posledním článkem dlouhého řetězce máte hmatatelnou zkušenost, jak ale vypadá a probíhá samotný vývoj doplňků stravy? Co všechno se musí stát, aby se nějaký nápad ujal, a jak náročná je cesta od myšlenky k hotovému doplňku u nás ve VITARu? To vám prozradí rozhovor s ředitelkou vývoje Janou Pszczolkovou, díky kterému máte jedinečnou možnost nahlédnout za kulisy.
Začněme u nápadu na nový doplněk stravy. Kdo s ním může přijít a jak často se tak děje?
Přijít může kdokoli ze zaměstnanců, podnět můžeme dostat i od našich zákazníků. Nejčastěji řešíme náměty od obchodních ředitelů, kteří vycházejí z poptávky na trhu, to znamená, že monitorují, o co lidé mají zájem. Z toho vyjdou požadavky na vývoj, kterých jen v loňském roce bylo 60, z nichž se třetina realizovala.
Jak konkrétně vypadá prvotní nápad a jak se s ním pracuje, aby mohl být nakonec realizovaný?
U každé myšlenky je třeba specifikovat účel, od kterého se odvíjí složení i forma doplňku stravy. Když budu chtít mít vždy po ruce rychlý zdroj vitaminů nebo minerálních látek, bavíme se o formě, která to umožňuje – třeba moderní a užitečný stick-pack, malý jednorázový sáček, který dáte do kabelky, peněženky i kapsy, nasypete do úst a nemusíte zapíjet. V oddělení vývoje tedy vycházíme z požadavku, na jehož základě navrhneme složení výrobku. Vyladit doplňky stravy tak, aby byly účinné a zajímavé, to je na nás.
Máte při tvorbě receptury volnou ruku, nebo je to i otázka technologií a nastavených pravidel?
Musíme respektovat celou řadu pravidel – ať už se jedná o účinnost a synergii používaných látek, legislativu, která může povolovat jen jejich určité množství, nebo specifika výroby. Když se rozhodneme pro ochucené tablety, je z technologických důvodů nutné ve složení počítat s prostorem pro další nezbytné látky, abychom mohli tabletky vylisovat. Současně musíme respektovat všechny legislativní požadavky při používaní surovin, ať již jde o formy nebo o jejich přípustné dávky povolené v doplňcích stravy.
VITAR připravuje své výrobky tak, aby byly co nejefektivnější, kombinuje se více účinných látek. Jak se v tomto případě postupuje?
S tím přichází oddělní vývoje na základě svých zkušeností, znalosti výživy a nejrůznějších studií. Například výrobky s obsahem koenzymu Q10 máme doplněny o vitamin E a selen, které jsou řazeny mezi potřebné antioxidanty. Naše doplňky stravy obsahují aktivní složky a jejich kombinace, které mají pro lidský organismus velký přínos, i když z důvodu legislativy a schválených zdravotních tvrzení nemůžeme o těchto látkách na obalech výrobků uvést veškeré informace. Při vývoji jsou pro nás ale prioritou požadavky a potřeby zákazníka, proto jsou v našich doplňcích kombinace látek, které se vzájemně podporují.
Když dojdete k nějakému výsledku, který je možné vyrobit, co se s ním děje dál?
Funkčnost našich doplňků stravy si potvrzujeme vlastní zkušeností. V rámci vývoje všechny vzorky ochutnáváme a zkoušíme na sobě. Než uvedeme výrobek na trh, následuje potvrzení složení výrobku, technologického zpracování, laboratorní testování, příprava popisů výrobků a notifikace výrobku dle legislativních požadavků.
Když mluvíme o jednotlivých látkách, tak jak si VITAR hlídá kvalitu vstupních surovin, které nakupuje od dodavatelů a používá ve svých doplňcích stravy?
VITAR nakupuje u dlouhodobě ověřených dodavatelů a všechny vstupní suroviny prochází před propuštěním do výroby vstupní kontrolou. Díky nastaveným interním systémům provádíme kontroly vstupních surovin i ve spolupráci s akreditovanou laboratoří. Spolupracujeme i s Univerzitou Tomáš Bati ve Zlíně. A můžu říct, že co se týče obsahu aktivních látek v našich doplňcích, tak zatím všechny kontroly a testy proběhly na výbornou – ať už ty naše, nebo třeba od Státní zdravotní a potravinářské inspekce či nedávno provedený nezávislý test spotřebitelské organizace dTest týkající se kloubní výživy.