Příběh Maxi Vita Bylinných sirupů: Od ručního stáčení po linkovou výrobu

1. 3. 2017

Když přicházely na svět, míchaly se mixérem a stáčely ručně. Jejich popularita ale raketově rostla, a tak bylo třeba zakoupit novou výrobní linku. V letošním roce oslaví šesté narozeniny, poptávka po nich je v obchodech obrovská a sortiment se rozrůstá. Řeč je o oblíbených Bylinných sirupech Maxi Vita, jejichž duchovním otcem je Pavel Vašík. Bývalý vedoucí výroby Capri-Sonne a Bylinných sirupů, který do VITARu nastupoval na pozici skladníka, popisuje v rozhovoru zrod úspěšného doplňku stravy, který pomáhá lidem vést zdravější život.

Maxi Vita Bylinné sirupy obsahují různé směsi bylinek, které lidem pomáhají v různých situacích. Jaké zkušenosti s bylinkami máte vy osobně?

Několik let se věnuji léčitelství a o bylinky jsem se zajímal už jako kluk. Když jsem byl starší, tak jsem je dlouho poctivě studoval, bylinky toho umí opravdu hodně. Jedním z mých produktů, které jsem si doma vyvinul, byly právě bylinné sirupy. Věděl jsem, že to lidem pomáhá a krásně to jde ruku v ruce s mottem VITARu „Pomáháme lidem žít zdravější život.“ Tak vlastně přišly Maxi Vita Bylinné sirupy na svět.

Jak přesně vypadal jejich začátek ve VITARu, tedy v době, kdy jste pracoval jako skladník ve výrobě pitíček Capri-Sonne?

Při výrobě Capri-Sonne používáme technologii tekutého cukru, která otevírá dveře právě výrobě bylinných sirupů. A protože hlavní sezona Capri-Sonne byla především přes léto, byla možnost zařadit nějaký produkt i na zimu. Já přišel s nápadem bylinných sirupů a s požehnáním generálního ředitele, pana Poláška, jsme se do toho pustili. Ode mě vzešel prvotní nápad a nějaké receptury, na kterých ale velmi zapracovalo vývojové oddělení VITARu, bez kterého by se to nedalo rozjet.

Bylinné sirupy - výrobaCo všechno bylo potřeba naladit a jak se receptury lišily od vašich domácích?

Já jsem pro výrobu doma používal výluhy, zatímco ve VITARu měla paní Pszczolková, ředitelka vývoje, výborný nápad, že se budou používat bylinné extrakty, díky kterým je možné garantovat stálou kvalitu a deklarovat přesné množství. Síla extraktů je samozřejmě mnohem větší než u výluhu a vždy k němu dostanete certifikát, který udává jeho vlastnosti. Kilo extraktu pochopitelně není totéž jako kilo bylinek. Veškeré podklady, co jsem vývoji předal, museli přepočítat a zasadit do platné legislativy. V tom odvedli velký kus práce. Stejně jako grafici, kterým se podařilo vytvořit velmi hezké etikety.

Byl to pro vás velký skok z domácí výroby na výrobu ve velkém?

Ohromný! Já vyráběl pár litrů ročně v podstatě pro známé, ale když se to ve VITARu rozjelo, tak měl pan Polášek podmínku, že když se prodá 90 tisíc kusů za první sezonu, bude to úspěch a sirupy budeme vyrábět. Hned první rok se jich prodalo 150 tisíc kusů a každým rokem se výroba zhruba o 100 tisíc sirupů navyšuje. Ani já už nemám potřebu si je doma vyrábět, protože můžu lidi poslat do obchodu pro naše Maxi Vita Bylinné sirupy. Za sebe totiž můžu říct, že ve VITARu vyrábíme jedny z nejlepších bylinných sirupů na trhu. Je to produkt, kterému lidi věří.

Bylinné sirupy - výrobaJaké druhy Maxi Vita Bylinných sirupů byly úplně prvními?

Kašlík, u kterého jsem přišel i s názvem a někteří kolegové si z toho dělali legraci, že další bude „soplík“ a „chrchlík“ (smích). Jak důležité je jméno produktu, aby mu lidé rozuměli, se ale ukázalo na sirupu NaKašel, který se na začátku jmenoval Respirační a lidé moc nevěděli, co to vlastně znamená… Dalšími z prvních sirupů byly Průduškový a Posílení imunity, který byl navíc obohacený vitaminy.

Jaké další zajímavosti se vážou k počátkům Maxi Vita Bylinných sirupů?

První dvě sezony jsme stáčeli do lahviček ručně. Pak bylo potřeba dát víčko, tak technik vymyslel zavíračku, která byla v podstatě jen vrtačkou s utahovacím momentem. Dotahovat víčka ručně, tak máte po jedné směně puchýře. Takhle se to vyrábělo asi dva roky, kdy byl samozřejmě objem nižší. Pak se sirupy posílaly na etiketování a značení šarže. Dnes už všechno děláme na sirupové lince, kterou VITAR zakoupil, protože se sirupy neskutečně rozjely a je o ně obrovský zájem. Teď se stáčecí linkou děláme veškeré výrobní kroky komplet na pár metrech.

To musí být dobrý pocit, když člověk vidí, jak se jeho nápad ujal…

Nejdůležitější je, že sirupy pomáhají lidem. Já jsem panu Poláškovi slíbil, že jednou z nich bude pilíř firmy a já myslím, že se tam docela rychle blíží.

 

MaxiVita Bylinné sirupy

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem