Vyzkoušejte skvělé letní recepty s minimem kalorií
Chystáte se péct, zavařovat, grilovat nebo vařit ze sezonních ingrediencí? Máme pro vás recepty, ve kterých cukr nahrazují sladidla Irbis. Jejich energetická hodnota je mnohem nižší než u cukru, protože sladidla jsou i 600x sladší a stačí jich tak mnohem menší množství. Při vaření a pečení se používají především sypké formy sladidel - ať už do koláčů, džemů, marinád nebo zálivek.
Marináda na drůbeží (telecí) maso
Ingredience: 2 polévkové lžíce oleje (nejlépe olivového), 3 polévkové lžíce pasírovaných rajčat, 1 kávová lžička sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce octu, 1 polévková lžíce kremžské hořčice, 1 polévková lžíce worcestru, 1 cibule, 150 ml piva, 1/2 kávové lžičky soli.
Postup: česnek oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Do mísy přidáme ostatní uvedené suroviny a vše důkladně promícháme. Do hotové marinády vkládáme zvolené maso např. vykostěná kuřecí stehna, silnější plátky telecí kýty, apod. Přikryjeme fólií a necháme 1 den v chladu odležet.
Rajská omáčka
Ingredience: 400 g oloupaných rajčat, 1 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 1 střední cibule, 50 g stolního oleje, 50 g hladké mouky, 1 kostka bujónu, 3 - 4 bobkové listy, 5 hřebíčků, 10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, kousek celé skořice, 400 ml vody, 2 plátky chemicky neošetřeného citronu, sůl.
Postup: koření, kostku bujónu spolu s citronem zalijeme 3/4 vody z celkového množství a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Poté přecedíme, přidáme upravená rajčata a vše rozmixujeme nebo propasírujeme sítkem.
Na oleji osmahneme na plátky krájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání vyrobíme světlou jíšku. Takto upravenou jíšku zalijeme zbylou vodou, rozmícháme a směs zalijeme do předchozí směsi. Vše na mírném ohni povaříme cca 2 minuty. Dochutíme solí a sladidlem Irbis Sukralóza.
Meruňkový džem
Ingredience: 1 kg vyzrálých meruněk, 100 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 150 ml vody.
Postup: meruňky omyjeme a vyloupeme. Takto upravené ovoce vložíme do hrnce, který není náchylný k připalování. Přisypeme sladidlo a zalijeme určeným množstvím vody. Vše na mírném ohni za občasného promíchání povaříme cca 15 – 25 minut (až se směs rozvaří). Hotový džem (ještě horký) plníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a nakonec sterilujeme 20 minut.
Lehká salátová zálivka
Ingredience: 200 ml vody, 4 g sladidla Irbis Big Sweet 10x sladší (sypké sladidlo), 4 g soli, 2 kávové lžičky octu (kvasný lihový).
Postup: všechny uvedené suroviny důkladně promícháme, až se vše rozpustí. Vyrobenou zálivku zlehka promícháme s upravenými listy salátu (např. hlávkový, rukola, mizuna), popř. směs těchto uvedených salátových listů můžeme doplnit krájenou lahůdkovou cibulkou či ředkvičkou apod.
Domácí limonáda
Ingredience: 1 l vody, 20 g zelené máty, 10 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 200 g čerstvého ovoce (např. meruňky, hrušky, hrozny bez pecek, jahody, apod).
Postup: určené množství vody uvedeme do varu, zalijeme listy máty a necháme vychladnout. Do části mátového výluhu (cca 1/4) vložíme krájené ovoce, přisypeme sladidlo Irbis Stévie a vše rozmixujeme. Do vzniklé směsi nalijeme zbytek mátového vývaru, necháme vychladit a před podáváním můžeme doplnit kousky ledu.
Chcete další recepty se sladidly Irbis? Stáhněte si celý eBook s recepty ZDARMA!